11.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

ISU Teleorman – În slujba cetățenilor – 15 incendii, 6 accidente, 70 de cazuri SMURD și 45 alte intervenții

Sănătate

În intervalul 22.01.2022, ora 08.00 – 25.01.2022, ora 08.00, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 136 de evenimente, după cum urmează:

– 70 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 6 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria (2 accidente), Vitănești, Peretu, Săceni și Turnu Măgurele, în urma cărora au rezultat șapte victime care au fost preluate de echipajele medicale ale SAJ și SMURD Teleorman. La aceste cazuri, pompierii militari au intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și descarcerarea persoanelor din caroseriile deformate. Evenimentele rutiere au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

– 15 incendii, dintre care șapte izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Comoara, Drăgănești Vlașca, Băduleasa, Tecuci, Izbiceni (jud.Olt), Blejești și Măldăeni, un incendiu izbucnit la un autoturism pe raza municipiului Roșiorii de Vede, două incendii de solarii, în localitățile Bragadiru și Conțești, un incendiu la o clădire dezafectată în municipiul Turnu Măgurele și patru incendii de vegetație uscată pe raza localităților Crevenicu, Mereni, Lada și Poeni.

            La Comoara, pompierii militari au fost solicitați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 să intervină în această dimineață, la ora 06.45. Ajunși la locul evenimentului cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, militarii au constatat faptul că incendiul se manifesta în interiorul unei camere de locuit, la elementele de mobilier și la mai multe materiale textile, cu posibilitatea dezvoltării și distrugerii întregului imobil. Din păcate, în interior a fost găsit și trupul neînsuflețit al proprietarului, un bărbat de cca. 74 ani, cel mai probabil intoxicat cu monoxid de carbon.

            Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite în aproximativ o oră, fiind salvate bunuri materiale apreciate la suma 50000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând bunurile dintr-un dormitor, a fost estimată la suma de 5000 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza jarului căzut dintr-o sobă pe materialele textile din apropiere.

            În localitatea Drăgănești Vlașca, în cursul zilei de ieri, la ora 14.50, un incendiu izbucnit la o casă de locuit a fost observat și anunțat de cetățeni pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, solicitându-se intervenția pompierilor militari. Sosiți rapid la locul evenimentului cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, pompierii au reușit să localizeze și să lichideze incendiul înainte ca acesta să se propage la întreaga locuință, fiind astfel salvate importante bunuri materiale, de peste 80 000 de lei. Focul a distrus astereala din lemn a acoperișului pe cca. 10 mp, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 5000 de lei.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică de iluminat a locuinței.

            La Băduleasa, în data de 24 ianuarie, la ora 14.32, un incendiu a cuprins acoperișul unei locuințe dezafectate, evenimentul fiind anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de cetățeni. Ajunși la fața locului cu o mașină de stingere, pompierii militari turneni au constatat că focul se manifesta la astereala din lemn a acoperișului, pe cca. 50 mp, acoperită cu țiglă, cu pericol de extindere la întregul imobil și la o casă de locuit aflată în imediata vecinătate. Incendiul a fost stins după aproximativ o oră, în limitele găsite, fiind salvate bunuri materiale estimate la peste 30 000 de lei.

Din primele verificări efectuate de pompieri, a reieșit că incendiul a izbucnit din cauza unui foc deshis produs la gunoiul menajer din interiorul locuinței, flăcările extizându-se apoi la acoperiș prin elementele de tâmplărie de la ferestre.

În localitatea Tecuci, la ora 01.10, în data de 24.01.2022, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Dobrotești au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la tavanul unei camere de locuit. Focul, care se manifesta pe cca. 6 mp, a fost localizat și lichidat de salvatori în limitele găsite, reușindu-se salvarea de bunuri de peste 50000 de lei. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 2000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

La Izbiceni, județul Olt, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele a intervenit în noaptea de 23 ianuarie, la ora 23.53, în sprijinul colegilor din județul Olt pentru localizarea și lichidarea unui incendiu cu pericol de propagare la o locuință tip vilă, o construcție P+1.

După aproape două ore de intervenție, focul, care se manifesta generalizat la o anexă gospodărească pe o suprafață de cca. 100 mp, la bunurile materiale dintr-o bucătărie, la o centrală termică și la acoperișul vilei pe  cca. 10 mp, a fost localizat și lichidat de pompieri cu ajutorul a trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 30000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 500000 de lei.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum metalic care nu era protejat termic față de materialele combustibile.

La Blejești, în seara zilei de 23 ianuarie, la ora 19.52, focul a izbucnit la acoperișul unei case de locuit, realizat din lemn și tablă tip lindab, pe cca. 60 mp, cu pericol de extindere și distrugere a întregului imobil. Incendiul a fost localizat și lichidat de pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle, cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, după aproximativ o oră de intervenție. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 30000 de lei, iar cea a bunurilor slavate la peste 150000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșt că evenimentul s-a produs de la coșul de fum defect, neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

În localitatea Măldăeni, în ziua de 23 iulie, la ora 14.41, pompierii militari roșioreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Sosiți la locul evenimentului cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat că proprietarii se autoevacuaseră la timp din locuință, iar focul se manifesta în interiorul unui dormitor și în bucătărie, la mai multe materiale combustibile, cu pericol de propagare la întregul imobil.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, după aproximativ o oră și jumătate, fiind salvate bunuri estimate la peste 50000 de lei. Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 20000 de lei.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost jarul căzut dintr-o sobă, lăsată în funcțiune nesupravegheată.

– 45 alte misiuni, dintre care: 7 activități în cooperare cu personalul medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingerii incendiilor în municipiul Turnu Măgurele, la o țeavă de gaz fisurată, un transport de materiale medicale destinate gestionării cazurilor COVID-19, 15 misiuni pentru verificarea persoanelor carantinate și 21 de verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen;

RECOMANDĂRI PRIVIND PREVENIREA INCENDIILOR

Readucem în atenția cetățenilor faptul că, în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite pe timpul acestei minivacanțe, pompierii teleormăneni vă recomandă următoarele:

  • evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
  • depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
  • amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
  • supravegheați permanent focul;
  • nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
  • izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului
  • curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine;
  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
  • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  • respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;
  • nu folosiți instalații de gaz improvizate;
  • nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
  • dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole