25.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, mai 6, 2024

ISU Teleorman – STOP incendiilor de locuințe! Viața are prioritate!

Sănătate

Având în vedere numărul mare de incendii înregistrate de la începutul acestui an până în prezent, în special în mediul rural, în urma cărora cinci copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon și 5 persoane adulte, bătrâni ori cetățeni cu diverse afecțiuni medicale, și-au pierdut viața, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a demarat o amplă campanie de informare preventivă la nivelul tuturor localităților din județul nostru, în perioada 11 – 20 februarie 2022.

Activitățile, care vor viza în special persoanele vulnerabile, reprezentate de bătrânii ce locuiesc singuri, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și cetățenii cu o situație materială precară, vor fi derulate de pompierii militari teleormăneni, voluntarii ISU Teleorman, reprezentanții autorităților locale și personalul unităților de cult din fiecare unitate administrativ teritorială.

Concomitent cu distribuirea materialelor de informare preventivă, împreună cu reprezentanții autorităților locale se vor desfășura și controale de prevenire la nivelul gospodăriilor cetățenești, cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Concret, pompierii vor verifica dacă mijloacele de încălzire sunt exploatate corespunzător, dacă jarul este depozitat în gropi special amenajate, dacă instalațiile electrice sunt verificate și utilizate conform normelor menționate de producător, dacă materialele ușor combustibile sunt amplasate la o distanță de siguranță față de locuințe/anexe și surse de foc, precum și alte măsuri ce pot preveni izbucnirea unui incendiu.

Vom exploata la maximum evenimentele ce se vor desfășura la nivelul fiecărei localități, și anume vom fi prezenți în târguri, la magazinele alimentare, la dispensarele medicale, la slujbele religioase, la operatorii economici din domeniul agricol, în cadrul unităților de învățământ și la toate obiectivele de interes pentru cetățeni, astfel încât mesajul nostru să ajungă la fiecare locuitor.

Cu ajutorul autorităților locale, ne dorim să sprijinim familiile defavorizate, în special persoanele în vârstă care locuiesc singure, pentru a le asigura întreținerea corespunzătoare a sobelor și coșurilor de fum, a instalațiilor electrice, precum și pentru montarea unor detectoare de fum în locuințe.

Prima zi de campanie pe teren, prima persoană salvată!

Astăzi, 12 februarie, în satul Vânători, comuna Lisa, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Piatra, în timp ce efectuau o activitate de informare preventivă pe ulițele satului, au găsit într-o casă o bătrânică, de 88 de ani, imobilizată la pat, iar camera în care locuia era inundată cu fum, după ce un vecin îi făcuse focul la sobă. Pompierii militari au luat imediat măsuri de evacuare a fumului și au sunat primarul localității Lisa care a trimis două persoane pentru a repara defecțiunile la sobă și pentru a curăța coșul de fum.

În prima zi a campaniei de informare din mediul rural, activitățile s-au derulat în localitățile Beciu, Plopii Slăvitești, Plosca, Vitănești, Brânceni, Țigănești, Lița, Viișoara, Piatra, Fântânele, Măldăeni, Călmățuiu, Crângeni și Blejești, cu satele aparținătoare.

Foarte important!

Adresăm cetățenilor rugămintea de a ne sprijini în demersul nostru, la nivelul fiecărei localități, să anunțe imediat autoritățile locale în cazul în care cunosc persoane care au nevoie de ajutor (bătrâni singuri, familii defavorizate cu mulți copii, persoane cu probleme medicale), ce pot fi sprijinite pentru a trece în siguranță de sezonul rece. Rețineți! Doar împreună, cu solidaritate, implicare și responsabilitate, putem salva viețile semenilor noștri!

În cursul zilei de mâine vom reveni cu date privind continuarea acțiunilor de informare a cetățenilor și rezultatele obținute!

RECOMANDĂRI PRIVIND PREVENIREA INCENDIILOR

Readucem în atenția cetățenilor faptul că, în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii teleormăneni vă recomandă următoarele:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul; 

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole