16 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, mai 4, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman – 120 de intervenții în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 120 evenimente, după cum urmează:

63 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 21 incendii, dintre care unul cu victimă, la o casă de locuit din localitatea Scrioaștea, unul la o anexă gospodărească în Buzescu, unul la o locuință în localitatea Poroschia, un incendiu de autoturism la Sfințești și 17 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer pe raza localităților Cucuieți, Drăgănești Vlașca, Trivalea Moșteni, Scrioaștea (3), Lița, DN 54 (între Turnu Măgurele și Izlaz), Lada, Zâmbreasca, Negreni, Uda Clocociov, Troianul, Roșiorii de Vede, Brânceni, Sfințești și Poeni;

– 4 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Crângu, Crevenicu, Peretu și Alexandria. Pompierii militari au intervenit cu tehnica din dotare pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autoritătilor competente pentru cercetări;

– 32 alte misiuni, dintre care: 2 misiuni pentru deblocarea ușilor de acces în locuințe, o intervenție pentru salvarea unui animal căzut într-un beci, 7activități în cooperare cu personalul medical al SAJ Teleorman pentru recoltarea de probe COVID 19, 9 misiuni pentru verificarea persoanelor carantinate și 13 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

O persoană și-a pierdut viața la Scrioaștea

Din păcate, astăzi de dimineață, o persoană din localitatea Scrioaștea, în vârstă de 88 de ani, și-a pierdut viața în urma incediului izbucnit la locuința sa. Evenimentul a fost anunțat pe numarul unic pentru apeluri de urgență 112 la ora 04.20, la fața locului deplasându-se pompierii militari cu două autospeciale de stingere cu apă si spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție , incediul se manifesta generalizat, la întreaga locuință, cu posibilitate de propagare la o casă de locuit din imediata apropiere și la celelalte anexe gospodărești.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproape trei ore, pompierii reușind să salveze bunuri estimate la suma de 100000 de lei. Valoarea pagubelor a fost de aproape 60000 de lei, reprezentând întreaga locuință.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum defect care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.

Valoarea bunurilor salvate – 60000 de lei

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au reușit azi-noapte să salveze casa de locuit a unui cetățean din localitatea Buzescu, estimată la peste 60000 de lei.

Salvatorii au fost solicitați să intervină la ora 01.52 pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la depozitul de furaje unde se aflau aproximativ 250 de baloți de lucernă și fân, precum și la magazia de lemne în care erau circa 2 tone de materiale lemnoase, cu posibilitatea de extindere la casa de locuit. Incendiul a fost stins în limitele găsite după aproape două ore cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă.

Din verificările efectuate, a reieșit că incendiul a fost generat de o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a rămas în autorităților competente pentru cercetări.

Cauza probabilă – scurtcircuit electric

Aceasta a fost cauza probabilă a incendiului izbucnit in data de 26.02.2022 la ora 02.53, în localitatea Sfințești, la un autoturism. La sosirea pompierilor militari roșioreni, cu o mașină de lucru cu apă și spumă și o ambulață SMURD, focul se manifesta generalizat, fără a fi înregistrate victime. În aproximativ o oră, incendiul a fost stins, valoarea pagubelor fiimd estimată la suma de 250000 de lei.

Coșul de fum, pericol de incendiu

La Poroschia, sâmbătă seara, la ora 20.16, un cetățean a solicitat intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Alexandria pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul acoperișului unei locuințe, în jurul coșului de fum.

Ajunși rapid la fața locului cu o mașină de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat faptul că se aprinsese funinginea de la coșul de fum, existând posibilitatea de a lua foc acoperișul casei de locuit. Incendiul a fost stins în cateva minute, fără a fi întâmpinate probleme deosebite.

17 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Cucuieți, Drăgănești Vlașca, Trivalea Moșteni, Scrioaștea (3), Lița, DN 54 (între Turnu Măgurele și Izlaz), Lada, Zâmbreasca, Negreni, Uda Clocociov, Troianul, Roșiorii de Vede, Brânceni, Sfințești și Poeni.

Din fericire, acestea au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.

Având în vedere numărul mare de astfel de evenimente, reamintim tuturor cetățenilor că arderea vegetației uscate și a gunoiului menajer este INTERZISĂ. Singura excepție o reprezintă o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Chiar și în această situație, arderea miriştiilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole