14.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

România s-a angajat la cea mai rapidă ieșire din zona producției de energie bazată pe combustibili fosili

Sănătate

Gabriel Plăiașu: “România s-a angajat la cea mai rapidă ieșire din zona producției de energie bazată pe combustibili fosili, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia. Astfel încât la finalul anului 2020, a fost anunțat un acord România-SUA, ce vizează dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 și cooperarea în domenii cheie.

Deși suma ce ar trebui investită prin acest acord este de aproximativ 8 miliarde de dolari, o nouă centrală cu tehnologie SMR (Small Modular Reactors/Reactoare Modulare Mici) apare acum în prim plan. Iar confirmarea locației de la Doicești, în județul Dâmbovița, pentru construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR din Europa ridică întrebări, în contextul în care România își propune ca în 2027-2028 să finalizeze construcția primului SMR comercial, deşi varianta de test din SUA, țara de origine a firmei NuScale, ce se va ocupa de construirea centralei nucleare, ar trebui să fie gata în 2029. În plus, comunicatul oficial de presă al firmei NuScale spune că «Datorită riscurilor cunoscute și necunoscute, rezultatele NuScale pot diferi semnificativ de așteptările și proiecțiile sale.»

Astfel, am adresat o întrebare Ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu, pe tema construirii acestei centrale nucleare în localitatea Doicești, județul Dâmbovița. Cetățenii trebuie să știe care sunt prevederile acestui proiect, etapele și termenele-limită ale acestuia. De asemenea, am solicitat Ministrului Energiei să precizeze criteriile pe baza cărora a fost stabilit amplasamentul de la Doicești pentru construirea reactorului nuclear.-Forta Dreptei Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole