În ultimele două zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 59 de evenimente.
Din numărul total de intervenții, 51 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, patru incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă din localitatea Păru Rotund, două incendii de vegetație uscată si resturi menajere în localitățile Prundu și Măgura și un incendiu la o pubelă din localitatea Zimnicea, o misiune de salvare a unui animal căzut într-un canal pe raza localității Văcărești (cal) și trei activități de recunoaștere la operatori socio-economici cu aglomerări de persoane.
ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ESTE INTERZISĂ!
Având în vedere faptul că, în ultimele 24 de ore, salvatorii teleormăneni au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată ce prezentau pericol de propagare la locuințele și anexele gospodărești, izbucnite din cauza focului lăsat nesupravegheat în spații deschise, solicităm cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în respectarea normelor de prevenire a incendiilor.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este INTERZISĂ arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Activități de control și informare preventivă
În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 10 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii agricoli din localitățile Alexandria, Țigănești și Smârdioasa. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 3000 de lei.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice