14.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

PENSIONARII DIN TELEORMAN, SOLICITĂ DECIDENȚILOR POLITICI RESPECTUL CUVENIT ȘI ÎNLĂTURAREA INECHITĂȚILOR ȘI DISCRIMINĂRILOR

Sănătate

Pensionarii civili, precum și camarazii mei pensionari și rezerviști militari teleormăneni uniți și venerabilii veterani de război teleormăneni, au formulat, în comun, SCRISORI DESCHISE către toți decidenții politici (prefectul județului Teleorman, președinții filialelor județene ale partidelor politice, parlamentarilor de Teleorman), cărora le-au înaintat NOTE CU REVENDICĂRI, distincte, pentru a fi înaintate și aduse la cunoștința noului Prim-ministru al Guvernului României precum și Comisiilor de specialitate din cadrul Senatului și Camerei Deputaților.
În contextul actual, când în această perioadă se va actualiza și modifica legislația în vigoare, privind pensiile, solicităm ca aceste modificări să urmeze după soluționarea inechităților și discriminărilor existente în prezent, prin neaplicarea legilor existente și să trateze cu seriozitate, în mod distinct, problemele ce vizează pensiile civile, pensiile militare de stat ori pensiile speciale, fără a folosi, în mod demagogic, dictonul ori justificarea că… ,,așa a stabilit Ghinea…și noi nu avem ce face…”
Referitor la pensiile militare de stat, solicităm imperios, ca acestea să nu fie lăsate în PNRR, așa cum le-a ,,strecurat, pe șest” o persoană fizică, numită Ghinea, deoarece am fi unici, în UE ( în nici o altă țară, pensiile militare nu sunt introduse/negociate în PNRR, de-a valma/la grămadă cu alte pensii…).

În NOTA DE REVENDICĂRI, se menționează:

,,Rezerviștii militari teleormăneni uniți se adresează conducerii partidelor de la guvernare, Guverului României și reprezentanților locali ai acestora, ȘI VĂ SOLICITĂ IMPERATIV:
1) Scoaterea rezerviștilor militari și din PNRR și din PLx 244/2023;
2) Aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (în forma votată, în unanimitate de către Parlament și promulgată de Președintele României), în integralitatea ei, fără acele modificări și consolidările (repetate) aduse de cele 10 OUG -uri, date în mod neconstituțional, din anul 2015 și până în prezent, care au golit-o de conținut.
Juridic, toate structurile asociative ale rezerviștilor militari precum și toate sindicatele din poliție susținem întoarcerea la Legea nr. 223/2015, așa cum a fost promulgată, cu eliminarea ”consolidărilor”, făcute împotriva noastră prin 10 OUG-uri, pentru că la 1 ianuarie 2016 s-a produs o schimbare de statut.
De atunci, am devenit/redevenit toți ,,rezerviști militari” (și nu ,,pomanagii ai Statului”, conform odioasei legi, dată de regimul Băsescu).
Este motivul pentru care am fost ,,decuplați” prin OUG nr.57/2015;
3) Înlăturarea imediată a nedreptăților făcute militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, prin:
3.1. Adoptarea unei Ordonanțe de urgență care să abroge:

  • art. 40 din OUG nr. 57/2015;
  • art. VII din OUG nr.59/2017;
  • art.41 și 84 din OUG nr. 114/2018,
    asigurându-se astfel dezideratul ,,LA FUNCȚII, GRADE, STUDII, CONDIȚII DE MUNCĂ EGALE – PENSII EGALE, INDIFERENT DE ANUL PENSIONĂRII”, eliminându-se astfel încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, având drept consecință grave discriminări bazate pe diferențe între generațiile de pensionari.
    3.2. Actualizarea pensiei militare de stat conform art. 60, inițial al Legii nr. 223/2015, (,,Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”), care reprezintă voința legiuitorului, în conformitate cu jurisprudența Curții Constituționale (Decizia nr. 20 din 05.02.2000);
    4) Acordarea pensiei suplimentare, bazată pe contribuția voluntară a cadrelor militare în activitate, separat de pensia calculată potrivit legii, întrucât este reglementată în act normativ special și aceasta este un drept câștigat, privat, inalienabil.
    5) Aplicarea integrală, la toate componentele SAOPSN, a Legii nr.153/2017, așa cum a fost promulgată (și numai după aceea, vom fi dispuși să negociem o nouă lege), deoarece:
    • această lege, nu s-a aplicat nici astăzi, nimănui, în integralitate (decât medicilor);
    • această lege prevedea, ca toate corecțiile la pensii (și cele civile și cele militare), se vor face numai după aplicarea sa în integralitate, or, în anul 2019, premierul Ludovic Orban a anunțat că Legea nr. 153 nu se va mai aplica integral niciodată!?.
      La ora actuală se vorbește de o nouă Lege a salarizării (de care depind și pensiile), care probabil, nici aceasta nu se va aplica;
      OUG nr.114/2018 a produs bulversarea sistemului de pensii militare și civile, prin raportarea la Net, nu la Brut și ,,inventarea” unui nou Brut (în care intră și datoriile angajatorului față de Stat). Practic, toți militarii și polițiștii trecuți în rezervă/ pensionați înainte de 1 ianuarie 2019, sunt separați total, dar și discriminați, față de cei ieșiți după această dată.
      Nota de revendicări este semnată de către:
  • Lt.col.r. Ioan BRÎNCOVEANU, Președintele Fil.Jud. ,,General David Praporgescu” Teleorman a CMRR din MApN;
  • Col.r. Liviu-Sorinel SANDU, Președintele Fil.Jud. ,,Mihai Viteazul ” Teleorman a ANCMRR din MAI;
  • C-dor rtg. Marin ȘTEFAN, Președintele Fil.Jud.Teleorman a ANVR (din MApN și MAI). Prin adresa comună, a pensionarilor (civili și militari) este înaintată și o ,,NOTĂ cu principalele propuneri ale pensionarilor din județul Teleorman pentru eliminarea inechităților în actul decizional al ieșirii la pensie a fiecărui contribuabil”, semnată de către Petre CIOABĂ, Președintele Consiliului Județean al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice, care cuprinde:
    1) Pensionarii nu primesc nici măcar 20% din sumele cu care au contribuit în anii cât au fost salariați;
    2) Recalcularea pensiilor – pentru pensionarii care au ieșit la pensie conform art.107 din Legea nr. 263/2010 și care continuă să lucreze (să li se acorde un procent de 10% din sumele brute încasate lunar din salarii sau indemnizatii);
    3) Termenele de contestație la deciziile emise de Casa Națională de Pensii, sa fie de 60 de zile, nu 45 sau 30 de zile;
    4) Promovarea principiului contributivității pentru stabilirea pensiilor,
    pentru toate categoriile profesionale (cu excepția pensiilor militare de stat – așa cum cum este prevăzut și în celelalte state europene;
    5) Persoanele care au lucrat în plus peste 25 de ani să fie recompensate cu câte 10 lei pentru fiecare an lucrat, astfel încât să se facă diferența între cei care au muncit mai mult față de cei cu vechime minimă;
    6) În noua lege a pensilor, să se prevadă indicele de corecție de 1,4%, pentru toți pensionarii, inclusiv pentru cei care au ieșit la pensie în atraniiecuți;
    7) Femeile care au avut mai mulți copii (1, 2, 3, 4, etc) să iasă la pensie mai devreme cu 1,2,3,4, etc. ani;
    8) Impozitarea pensiilor să se facă de la plafonul de minim 3.000 de lei;
    9) Transformarea tichetelor de călătorie neutilizate în bonuri valorice (tichete de masă, etc);
    10) Cuantumul pensiilor de serviciu, speciale, să fie de maxim 50% din salariul brut realizat în ultimul an lucrat înaintea pensionarii;
    11) Persoanele care nu au contribuit pentru sistemul de pensii, să fie trecuți la alte ministere/entități ( cum ar fi Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sau la Consiliile locale) și nu la Casele de Pensii Publice:
    12) Unele categorii de persoane care primesc diferite indemnizații, rente viagere, ajutoare financiare (ca asistații sociali, însoțitorii pentru persoanele cu handicap sau dizabilități, sportivii, revoluționarii, indemnizațiile pentru președintele României, președinții Consiliilor Județene, primari etc) să fie, deasemenea, trecuți și plătiți de la alte ministere ori entități, și nu de la Casa de
    Pensii Publice;
    13) În noua lege a pensiilor să se prevadă reînființarea Comisilor de contestații la nivelul Caselor de Pensii;
    14) Acordarea, pentru pensionarul supraviețuitor, a cuantumului de 25% din pensia soțului decedat, indiferent de cuantumul pensiei avute de supraviețuitor;
    15) Calculul majorării pensiilor, promis pentru 1 iunie 2023 – să se aplice 3,5% diferență până la 40%, prevăzuți în Legea nr. 127/2019, la care să se adauge indexarea cu inflația pe anul 2022;
    16) Reconstituirea și refacerea calculului valorii Coșului minim de consum real pentru fiecare cetățean (mai ales pentru pensionarii și persoanele singure) de către Institutul Național de Statistică și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, corelate cu indicele de inflație și creșterea valorii prețurilor actuale. Deasemenea, în aceste zile, mai multe sindicate ale polițiștilor și cel al cadrelor militare disponibilizate (SCMD) precum și alte structuri asociative reprezentative ale rezerviștilor militari din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională (cum ar fi cea condusă de Președintele ales, General cu patru stele, în retragere, doctor Ioan HURDUBAIE – Președintele ANCMRR din MAI), au trimis scrisori deschise către toți decidenții politici și militari, solicitând și somându-i să scoată pensiile militare de stat din PNRR și să respecte legislația în vigoare, în privința pensiilor și salarizării militarilor și polițiștilor.

Domnilor decidenți politici și militari,
Acordați respectul cuvenit, militarilor și polițiștilor în activitate și cei în rezervă și în retragere (în baza jurământului sacru, de credință), așa cum o fac toate celelalte state din lume.
Patrie, Onoare, Demnitate !
Col.r. Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole