LA MULȚI ANI, ALEXANDRIA!
LA MULȚI ANI, ALEXĂNDRENI!
REPERE TELEORMĂNENE:
ALEXANDRU – DIMITRIE GHICA, DOMNITORUL CARE A ÎNTEMEIAT ORAȘUL ALEXANDRIA
Alexandru Dimitrie Ghica a fost domnitor al Țării Românești (aprilie 1834 – 7 octombrie 1842) și caimacam (4 iulie 1856- oct. 1858).
El s-a născut în anul 1796, fiind fiul lui Dimitrie Alexandru Ghica (mare ban).
Bunicul lui, Alexandru, mare dragoman (dregător în Imperiul Otoman care se ocupa de relațiile diplomatice cu țările europene) al Porții, a fost decapitat în anul 1751, iar fratele lui a fost Grigore al IV-lea Ghica (Grigorie Dimitrie Ghica, n. 30 iunie 1755- d. 29 aprilie 1834, domnitor al Țării Românești între 30 iunie 1822 și 29 aprilie 1828).
În timpul domniei lui Alexandru Dimitrie Ghica, s-au înființat în Țara Românească orașele Alexandria, Turnu Măgurele, Călărași și Turnu Severin.
El a ctitorit Teatrul Național din București, iar porturile Giurgiu, Brăilea și Galați au fost declarate porto franco (port în care mărfurile importate, exportate sau aflate în tranzit sunt scutite de taxele vamale).
Datorită lui Alexandru Dimitrie Ghica, posturile din „administrația de stat au început să fie ocupate de funcționari cu diplome”.
În calitate de caimacam (1856-1858) a militat pentru unirea Țării Românești cu Moldova.
După înfăptuirea Unirii, Alexandru Ioan Cuza i-a mulțumit pentru susținere.
Bolnav, a plecat în Italia în anul 1859, unde a murit (în 1862). Domnul Unirii, a organizat și a luat parte, el însuși, la ceremonia înhumării rămășițelor pământești ale lui Alexandru Dimitrie Ghica, în biserica necropolă a familiei acestuia de la mănăstirea Pantelimon.
În anul 1994, rămășițele pământești ale lui Alexandru Dimitrie Ghica au fost reînhumate în Catedrala ,,Sfântul Alexandru” din Alexandria.
Odată cu osemintele domnitorului a fost adus și monumentul funerar pe care Alexandru Ioan Cuza îl comandase la meșterii pietrari din Neapole, sculptat în marmură de Carara.