17.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

ISU Teleorman – 53 de evenimente pentru salvatorii teleormăneni

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 53 de evenimente, după cum urmează:

– 45 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– trei incendii de locuințe, izbucnite în localitățile Mihăești (Olt), Teleormanu și Necșești;

– două misiuni  în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;

– trei intervenții pentru înlăturarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice care au avut loc în cursul zilei de ieri, pe timpul codului portocaliu de vânt.

Aparatul de gătit nesupravegheat, cauza probabilă a două incendii de locuințe

            Ieri, în jurul orei 11.56, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Bușca, comuna Mihăești, județul Olt. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la locul evenimentului s-au deplasat rapid trei echipaje de salvatori, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

            Focul, care se manifesta generalizat la nivelul construcției, a fost localizat și lichidat în limitele găsite în aproximativ două ore, intervenția fiind îngreunată de vântul puternic. Pe timpul misiunii de stingere, pompierii au evacuat și două butelii care prezentau pericol de explozie.

Au ars ori au fost deteriorate casa de locuit pe o suprafață de circa 50 mp, compusă din două dormitoare, două holuri și o bucătărie, elemente de mobilier și articole textile, estimate la suma de 30000 de lei. Valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 10000 de lei, reprezentând mai multe bunuri materiale de uz gospodăresc și anexele învecinate. 

În drum spre subunitate, salvatorii noștri au primit un alt apel pe 112, la ora 14.00, prin care erau alertați de izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din localitatea Necșești. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat că focul se manifesta la întreaga locuință, care cuprindea un dormitor, un hol și o bucătărie, precum și la acoperișul acesteia, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă, pe o suprafață de circa 20 mp. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, în mai puțin de o oră. Valoarea pagubelor materiale a fost estimată la suma de 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la aproape 2000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzelor probabile de incendiu, a reieșit că ambele evenimente au izbucnit de la aparatele de gătit lăsate în funcțiune nesupravegheate.

A luat foc de la un scurtcircuit

            O casă de locuit din satul Teleormanu, comuna Mârzănești, a fost cuprinsă rapid de flăcări, în cursul zilei de ieri, 02 aprilie 2024, în jurul orei 13.52, vântul puternic favorizând extinderea incendiului la întreaga construcție. La sosirea pompierilor militari alexăndrineni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, incendiul se manifesta generalizat, la aproximativ 90% din imobil, cu pericol de extindere la bunurile din apropiere. Militarii au reușit să localize și să lichideze focul în limitele găsite, în aproximativ o oră de intervenție. Valoarea pagubelor materiale a fost estimată la suma de 20000 de lei.

            Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică de la nivelul unui dormitor.

Controale, nereguli, sancțiuni

Pe linie preventivă, inspectorii unității noastre au efectuat patru controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la ooperatorii economici care depozitează, folosesc sau comercializează îngrășăminte chimice și la operatorii economici din domeniul comerțului de produse textile, din Alexandria, Turnu Măgurele și Nanov. Pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, constând în 10 avertismente și o amendă în cuantum de 5000 de lei.

Au fost avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de acces și evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor, funcționarea instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare în caz de incendiu din interiorul clădirilor și deținerea autorizației de securitate la incendiu. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.

Reamintim faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetățenilor, iar obiectivele prioritare ale instituției noastre sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate și responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole