13.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

APM Teleorman: Alexandria nu este un municipiu poluat. Calitatea aerului la nivelul Municipiului Alexandria.

Sănătate

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman monitorizează calitatea aerului în judeţul Teleorman prin intermediul a 5 staţii automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA): TR-1 Alexandria (staţie de fond urban), TR-2 Turnu Măgurele (staţie de trafic), TR-3 Turnu Măgurele (staţie de fond urban), TR-4 Turnu Măgurele (staţie industrială), staţia TR-5 Zimnicea (staţie de fond urban).
Conform prevderilor Ordinului 598/2018 (pentru aprobarea listelor cu unităţile administrativ-teritoriale întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător), judetul Teleorman este încadrat în regimul de gestionare II, respectiv valorile limită, valorile ţintă ale poluanţilor nu au fost depășite. De aceea, la nivelul județului Teleorman este necesară întocmirea unui plan de menţinere a calităţii aerului.
Planul de menţinere a calităţii aerului reprezintă setul de măsuri pe care titularul/titularii de activitate trebuie să le ia, astfel încât nivelul poluanţilor să se păstreze sub valorile – limită pentru poluanţii dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie [PM(10)], benzen, monoxid de carbon, plumb sau valorile-ţintă pentru arsen, cadmiu, nichel benzo(a)piren şi PM(2,5). Autoritatea responsabilă de elaborarea și punerea în practică a Planului de Menținere a calității aerului în județul Teleorman este Consiliul Județean Teleorman.
În acest moment, Planul de menținere a calității aerului în județul Teleorman este în curs de avizare. În data de 15.10.2020, Consiliul Judetean Teleorman a transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman, spre avizare, Planul de menținere a calității aerului în județul Teleorman. Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman a verificat conținutul planului, şi l-a trimis spre avizare Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în data de 22.10.2020.
La nivelul municipiului Alexandria monitorizarea calităţii aerului este realizată de staţia TR-1 amplasată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman. Poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NOx, NO2, O3, CO, BTEX (benzen, toluen, etilbenzen, m-xilen, p-xilen, o-xilen), particule în suspensie (PM10) iar parametrii meteorologici: temperatura, viteza vântului, direcţia vântului, precipitatii, radiaţia solară, umiditatea relativă, presiunea atmosferică.
În anul 2020, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului TR-1 Alexandria nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită pentru nici un poluant, conform prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Valoarea medie zilnică pentru particule în suspensie PM10 este de 50 µg/m3 şi nu trebuie să se depăşească peste 35 de zile dintr-un an calendaristic.
În perioada ianuarie – septembrie 2020, numărul de zile cu o concentrație medie zilnică mai mare de 50 µg/m3 este în număr de 8 zile la stația TR-1 Alexandria.
În perioada 22-28.10.2020 s-au înregistrat valori medii zilnice mai mari de 50 µg/m3 pentru PM10 (măsurat automat prin metoda nefelometrică), posibilele cauze putând fi încălzirea rezidenţială, traficul pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei (calm atmosferic). Aceste date sunt orientative şi pot fi confirmate sau infirmate ulterior de către rezultatul analizei de laborator a PM10 prin metoda gravimetrică, metoda de referință.
De asemenea, conform prevederilor Legii nr.104/2011, valoarea ţină pentru ozon este de 120µg/m3 – valoarea maximă zilnică a mediilor pe 8 ore şi nu trebuie să se depăşească 25 de zile dintr-un an calendaristic. În perioada ianuarie-septembrie 2020, numărul de zile cu o concentraţie mai mare de 120 µg/m3 (valoarea maximă zilnică a mediilor pe 8 ore) este în număr de 3 zile la stația TR-1 Alexandria.
Datele monitorizate de staţiile automate sunt disponibile publicului prin afişarea buletinului zilnic atât pe site-ul instituţiei (http://apmtr.anpm.ro) cât şi pe pagina de facebook a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole