18.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

ISU Teleorman – 79 de evenimente: 14 incendii, 47 cazuri SMURD și 18 alte misiuni

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 79 de evenimente, după cum urmează:

47 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

– 14 incendii, dintre care unul izbucnit la o locuință din localitatea Măldăieni, unul la un depozit de furaje din localitatea Crevenicu, un incediu autoturism în municipiul Turnu Măgurele și 11 incendii de vegetație uscată pe raza localităților Crevenicu, Beuca, Târnava, Zimnicea, Necșești, Drăgănești Vlașca, Poeni, Vătași, Dulceanca, Merenii de Sus și Ciolănești Deal.

La Măldaieni, ieri, la ora 23.50, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au fost anunțați de faptul că la locuința unei persoane din localitate se manifestă un incendiu. Ajunși la fața locului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, reușind să salveze bunuri de peste 60000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând o grindă din lemn și tavanul pe o suprafață de 8 mp, a fost estimată la suma de 4000 de lei.

Din primele verificări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din vina coșului de fum, neprotejat termic față de materialele combustibile.

În localitatea Crevenicu, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la un depozit de furaje aflat în preajma unui adăpost de animale, în care se aflau aproximativ 200 de oi.

Incendiul a fost stins în limitele găsite după aproape cinci ore cu ajutorul a trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autocisternă și două motopompe. Intervenția a fost dificilă din cauza cantității mari de materiale ușor combustibile, a fumului dens și a lipsei surselor de apă, alimentarea autospecialelor de intervenție realizându-se în navetă de la râul Glavacioc, aflat la o distanță de cca. 1 km. Au ars peste 15 tone de baloți lucernă, 20 de anvelope auto de camion și 100 de căpriori din lemn.

Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la suma de 85000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 100000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost focul deschis, lăsat nesupravegheat, în apropierea depozitului de furaje.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

În perioada menționată, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 11 incendii de vegetație uscată, izbucnite pe raza localităților Crevenicu, Beuca, Târnava, Zimnicea, Necșești, Drăgănești Vlașca, Poeni, Vătași, Dulceanca, Merenii de Sus și Ciolănești Deal.

Cele mai multe dintre acestea au avut drept cauze probabile folosirea intenționată a sursei de aprinde, focul în spații deschise lăsat nesupravegheat ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare.

Din fericire, incendiile au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.

Facem apel la responsabilitate din partea tuturor cetățenilor județului nostru, în special din partea proprietarilor de terenuri agricole, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, informăm pe toți cei care dețin terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

– 18 alte misiuni, dintre care: două misiuni de sprijin la incendii în judetul Giurgiu, două activități pentru degajarea carosabilului de doi copaci căzuti pe raza localităților Videle și Lăceni (DJ 504), o misiune de asigurare măsuri P.S.I. la un incendiu cabluri electrice în localitatea Teleormanu, o misiune pentru degajarea unui acoperiș desprins în Alexandria, două activități de recunoaștere la operatorii socio-economici cu aglomerări de persoane și 10 verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

Activități de control și informare preventivă

În ultimele două zile, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat două controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la Centrul de Bătrâni din Bogdana și la Serviciul Public de Asistență Socială din Turnu Măgurele, precum și două activități de informare preventivă la Școala Gimnazială Crângu și Școala Gimnazială Bogdana.

Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate activități de instruire a personalului angajat cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu și exerciții specifice, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 2500 de lei.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Sg. maj. Ciorobescu Adelina

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole