4.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

Sfat pentru cei care sunt cercetați penal sau sunt parte a unei anchete

Sănătate

În peisajul justiției românești a ultimilor ani, marcat de creșterea numărului celor care sunt cercetați penal și condamnați pentru fapte de corupție, este totuși de neînțeles că persoanele care sunt într-o fază a cercetării penale și se presupune că au parte de apărare specializată, adică de avocat, și că anchetatorii îi îștiințează ce au voie și ce nu au voie să facă pe parcursul anchetei, să nu înțeleagă pericolele la care se expun singuri.

De pildă, indifirent dacă ești vinovat sau nu, avocatul, procurorul, polițistul judiciar, îți vor spune că nu ai voie să încerci să contactezi martorii, iar dacă o faci involuntar, de pildă lucrați în același colectiv, să nu discuți cu ei speța din ancheta cu care te vizează sau să încerci indirect să îi influențezi pe acest subiect. Poate că aici este rolul avocatului, să fie un pic mai ferm în relația cu clientul său și să-l atenționeze în mod repetat despre riscurile și pericolele la care se expune. Există riscul ca să încalci legea și să riști o pedeapsă mai mare decât cea pe care ai putea să o primești pentru fapta penală pentru care ești anchetat. Riști ca nevinovat fiind, să comiți o altă infracțiune în timpul anchetei fără să îți dai seama.

Articolul 272 din legea 286/2009 este foarte clar și este necesar să fie respectat de către cei implicați în achetă dar și de către cei care nu sunt implicați în anchetă:

(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(2) Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole