17.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

SCRISOARE DESCHISĂ: Stimată/Stimate Doamnă/Domnule Senator/Deputat, unul dintre subiectele importante care în prezent se află pe agenda guvernamentală, se referă la PENSIILE MILITARILOR

Sănătate

Stimată/Stimate Doamnă/Domnule Senator/Deputat,

Unul dintre subiectele importante care în prezent se află pe agenda guvernamentală, se referă la PENSIILE MILITARILOR.
În acest context, amprentat indirect și de războiul de la graniță, prin prezenta scrisoare, în calitate de președinte al ,,Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari”, vă rețin atenția cu rugămintea de a ne sprijini într-un demers punctual, referitor la situația cu care se confruntă peste o mie dintre membrii Ligii, precum și alte mii de militari în retragere și în rezervă, proveniți din TOATE structurile Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, trecuți în rezervă cu drept de pensie, în perioada 30.06.2010 – 30.06.2017.
Pe scurt, conform legislației privind salarizarea în sistemul bugetar în vigoare anterior datei de 01 lulie 2017, atunci când a intrat în vigoare Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cadrele militare beneficiau, la trecerea în rezervă sau direct în retragere, de un ajutor financiar al cărui cuantum era stabilit de legiuitor, în raport cu solda funcției de bază precum și de vechimea efectivă, acumulată de cadrul militar în întreaga sa activitate.
De altfel, trebuie reamintit faptul că de un ajutor financiar raportat la solda funcției de bază, au beneficiat constant cadrele militare la trecerea în rezervă sau direct în retragere, inclusiv în perioda comunistă, ca o recunoaștere a loialității și a sacrificiilor carierei militare.
Începând cu data de 30 lunie 2010, printr-o suită de acte normative, acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă a fost suspendată /amânată succesiv, astfel încât, deși legislația în vigoare la momentul ieșirii lor din rândul
cadrelor militare active le conferea acest drept, militarii trecuți în rezervă, în perioada 30.06.2010 – 30.06.2017, NU au beneficiat de acesta, nici până în ziua de astăzi !
Mai mult, începând cu 01 iulie 2017, legiuitorul a considerat că această formă de apreciere nu-și mai are rostul, iar în actuala lege de salarizare, nu mai este prevăzută (pentru militarii care au ieșit sau vor ieși la pensie).
Această decizie nedreaptă, injustă de a nu li se mai acorda militarilor acest drept, este de neînțeles dar și discriminatorie, mai ales că foarte multe alte categorii sociale, beneficiază în continuare de el!
Revenind…, în prezent există câteva mii de militari în retragere și în rezervă care, deși din punct de vedere legal au acest drept, nu pot beneficia de acesta, pentru că Statul român a tot PROROGAT/SUSPENDAT, anual, termenul de acordare…
Din anul 2010 și pînă în prezent, foarte mulți militari beneficiari ai acestui drept s-au adresat instanțelor de judecată, dar instanța le-a respins acțiunea ca fiind ,,PREMATUR INTRODUSĂ” (!!??), ultimul astfel de exemplu fiind Hotărârea din Dosarul cu numărul 9719/3/2020, dosar în care LADPM solicită în instanță acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă pentru membrii săi, aflați în această situație.
Nu comentez decizia unei istanțe de judecată, dar îmi este greu să înțeleg cât de ,,prematur” poate fi considerat faptul că-ți ceri un drept care ți se cuvine legal, de 13 ani ?!
Cum tot atât de greu de înțeles este și „situația extraordinară”, existentă în România, NUMAI PENTRU MILITARI (!!??), care să justifice constituțional, aceste suspendări suscesive…

Având în vedere că în perioada lunie 2010 – lunie 2017, articolele din legislația de salarizare care acordau ajutoarele în vigoare la acel moment, NU AU FOST ABROGATE și nici declarate neconstituționale în acest interval, precum și faptul că prin amânarea legală a acordării acestora, MILITARII NU ȘI-AU PIERDUT ACEST DREPT, apelez la sprijinul dumneavoastră cu rugămintea de a iniția o INTERPELARE către miniștrii: justiției, apărării, afacerilor interne precum și cel al finanțelor, din cadrul Guvermului României, cu privire la DEFINIREA PERIOADEI de timp în care statul poate amâna /proroga/suspenda acordarea unor drepturi legale, cuvenite militarilor Armatei Române!!
Pentru că, în opinia noastră (și a oricărui om cu bun simț…), 13 ANI ESTE O PERIOADĂ INADMISIBIL DE MARE/LUNGĂ…!!!

lar numărul mult prea mare de cadre militare în rezervă și retragere care, decedând, nu au mai apucat să beneficieze de aceste drepturi legale, este o imagine DUREROASĂ ȘI INADMISIBIL DE ACCEPTAT/DE ÎNȚELES, pentru cei încă în viață!
De neînțeles este și atitudinea actualului Guvern, în raport cu militarii, în această problemă prezentată (nemaiîntâlnită, nicăieri în lume. ..), deoarece suma necesară acordării drepturilor menționate, nu reprezintă un efort bugetar care să constituie un argument credibil în refuzul de acordare și, în plus, în toți acești 13 ani, este greu de crezut că economia nu a permis acest lucru…
Într-o democrație consolidată, așa cum avem pretenția că este țara noastră, Statul și cetățenii sunt într-o relație biunivocă, de respect reciproc.
Ce fel de RESPECT RECIPROC mai există în cazul de față, câtă vreme militarii plătesc Statului, cu conștiinciozitate, taxele și impozitele datorate, însă statul poate proroga/amâna LA INFINIT (!?) termenul de achitare a datoriilor sale față de militari și, în general, față de toți cetățenii săi ??
Ce fel de respect pentru Constituție și față de Lege se cultivă în statul nostru democratic, când prevederile acestora sunt simple texte care nu se pun în practică?

Stimată doamnă/Stimate domn,
În eventualitatea în care, miniștrii interpelați de dumneavoastră, NU vor da un răspuns fundamentat legal, vă adresez rugămintea DE A INIȚIA o prevedere legislativă, prin intermediul căreia să se pună capăt unor astfel de practici abuzive față de cetățeni, precum și să se definească, clar și precis, perioada de timp în care Guvernul, poate amâna sau proroga acordarea unor drepturi, legal cuvenite cetățenilor săi.
Cu mulțumiri,

Președintele L.A.D.P.M.
GI.bg.(rtg.)
Nicolae GROPAN

NOTĂ:
TOȚI REZERVIȘTII ȘI PENSIONARII MILITARI DIN JUDEȚUL TELEORMAN, cărora nu ni s-a acordat acest drept legal, SUSȚINEM ACEST DEMERS (ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ).

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole