11.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

ISU Teleorman – 10 ani împreună cu SMURD Teleorman

Sănătate

Ziua de 12 aprilie 2012 a fost un moment de răscruce instituțional, a fost data la care pompierilor militari teleormăneni li se încredințau și misiunile de acordare a primului ajutor calificat, prin operaționalizarea a 5 ambulanțe tip B2, în cadrul tuturor subunităților de intervenție ale I.S.U. Teleorman.

În cei zece ani de activitate, pompierii-paramedici SMURD au intrat în conștiința teleormănenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 și a intervenit cu profesionalism și promptitudine pentru salvarea a peste 72000 de persoane care au avut nevoie de ajutor. În primul an de la operaționalizare, paramedicii teleormăneni au avut 4564 de intervenții, acestea urmând un trend ascendent, astfel că, la sfârșitul anului 2021, au fost înregistrate nu mai puțin de 9903 misiuni.

Salvatorii teleormăneni au demonstrat, în cei 10 ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada profesionalismului, promptitudinii şi empatiei.La momentul actual, SMURD Teleorman se poate baza pe un număr de 252 de pompieri – paramedici, în Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Videle, Drăgănești Vlașca și Dobrotești, având în dotare 16 ambulanţe SMURD B2 și o autospecială de transport personal şi victime multiple. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun în pericol imediat viaţa persoanelor, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.

Activitatea echipajelor SMURD se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, sub coordonarea medicului şef U.P.U. – S.M.U.R.D., doamna dr.Ignat Dana şi a asistentului medical coordonator din cadrul I.S.U. Teleorman, plutonier adj. Bunea Daniela. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat, la dispeceratul I.S.U.– S.A.J., pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

Astăzi, cu prilejul aniversării a 10 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare în județul Teleorman, unitatea noastră organizează o serie de activități specifice, pentru crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre, prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor.

În intervalul orar 11.00 – 16.00, se va desfășura „Ziua Porților Deschise”, în toate subunitățile de intervenție din Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Videle, Piatra, Drăgănești Vlașca și Dobrotești. Participanții vor avea prilejul să cunoască mijloacele și tehnica de intervenție, să se informeze cu privire la acordarea primului ajutor în diferite situații ce le pot pune în pericol viața și sănătatea, să afle mai multe despre cum pot să prevină izbucnirea incendiilor, să învețe cum să se comporte premergător, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, precum și să asiste la câteva exerciții demonstrative.

Se vor organiza ateliere de pregătire a copiilor privind prevenirea riscurilor şi pregătirea populaţiei pentru eventuale dezastre (incendii, cutremur, inundaţii, etc.), „Măsoară-te cu pompierul”/„Pozează-te cu pompierul” și se vor disemina materiale informative din cadrul campaniilor naționale „F.O.C”, „RISC” și „Nu tremur la cutremur”.

Cu această ocazie, se va realizarea și un concurs de grafică și pictură cu tematică de pompieri și protecție civilă, intitulat „Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”, dedicat elevilor din clasele I – VIII. Lucrările vor fi aduse de către copii/cadre didactice la activitățile ce se vor desfășura în fiecare subunitate de intervenție cu ocazia Zilei Porților Deschise, iar jurizarea acestora și rezultatele obținute vor fi prezentate opiniei publice ulterior. Cele mai bune lucrări ale copiilor vor fi premiate cu diplome și cupe.

Sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!”, echipajele de intervenţie SMURD au răspuns și vor răspunde cu promptitudine, de fiecare dată, nenumăratelor solicitări, venind în întâmpinarea semenilor aflaţi în nevoia de a primi primul ajutor medical calificat.

La mulți ani tuturor salvatorilor teleormăneni și misiuni cât mai ușoare!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole